Puncte de vedere

Aceasta rubrica contine diferite puncte de vedere formulate in cadrul dezbaterilor din cadrul Consiliului, dar si opinii cu privire la functionalitatea CSM, a rolului acestuia si a felului in care reuseste sau nu sa isi indeplineasca menirea constitutionala.

20 august 2012–  (Despre greselile CSM din ultimele 2 saptamani)

27 iunie 2012– Ieri, CSM a hotarat ca trebuie pedepsiti avocatii, asociatiile profesionale si Avocatul Poporului!! Cum nu am fost de acord cu aceste lucruri, vedeti aici opinia mea (Ma disociez de comunicatul de presa al CSM)

18 iunie 2012– S-au publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.405, partea I, modificarile la Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire la INM, Regulamentul privind organizarea concursului de admitere la INM precum si la Regulamentul de ordine interioara al instentelor judecatoresti. Acesta din urma a fost modificat in sensul materialului aprobat in cadrul Comisiei 1 si a Comisiei 2 din CSM (Propunere modificare ROI), respectiv prin modificari care duc la cresterea transparentei sistemului judiciar.

01 iunie 2012– Comentariu asupra deplasarilor in strainatate ale membrilor CSM: deplasarile trebuie facute numai in cazuri justificate de interesul institutiei, de preferinta sa participe o singura persoana, si, in mod obligatoriu acea persoana trebuie sa aibe legatura directa (prin expertiza proprie) cu subiectul respectivei intalniri; nu este obligatoriu ca acea persoana (in cazul seminariilor punctuale) sa fie membru CSM intrucat am convingerea ca sunt destui magistrati care pot acoperi, poate mai bine, anumite subiecte. In ceea ce priveste conducerea CSM, rolul acesteia este in primul rand de administrator. Ca atare, deplasarile conducerii trebuie sa fie in plan secundar fata de prioritatile institutiei, si, cu atat mai mult nu este necesara deplasarea ambelor persoane cu functii de conducere la aceeasi intalnire.

01 iunie  2012- Ghidul pentru relatia cu mass-media, asa cum a fost aprobat astazi, in sedinta CSM (Ghid), dupa colectarea tuturor punctelor de vedere

29 mai 2012– Comisia nr.1 a crescut standardele de transparenta: este vorba despre datele care urmeaza a fi publicate pe site-urile instantelor si parchetelor  (CV-ul profesional, hotararile colegiilor de conducere care vizeaza componenta completelor de judecata precum si motivele inlocuirii unor membri din complet dar si publicarea completelor de judecata, ca atare). Vezi punctul 4 al minutei intalnirii (minuta Comisiei 1 din 28 05 2012-1).

16 mai 2012– S-a obtinut o amanare a Ghidului pentru relatia cu mass-media pana pe 1 iunie 2012. Atasez varianta de Ghid cu observatiile magistratilor si jurnalistilor prezenti la o discutie pe aceasta tema, in data de 23 mai 2012, la INM. Regret faptul ca CSM nu a inteles, pe de o parte,  importanta unei dezbateri publice reale si, pe de alta parte a substituit o echipa de proiect comisiilor si Plenului CSM. Dupa cum apreciez intelegerea de care a dat dovada Ambasada Olandei, finantatoarea proiectului CSM, de a prelungi termenul de aprobare a Ghidului tocmai pentru a se obtine o consultare mai larga. Vezi Ghid (ghid dezbatere observatii-1).

Organizatiile neguvernamentale si persoanele interesate pot trimite comentarii cu privire la ” Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass- media” la adresa de contact indicata in sectiunea cu acelasi nume, pana luni, 21 mai 2012, orele 9,00 (Ghid)

Despre declaratiile Corinei Dumitrescu si ale CSM (CSM si reprezentantul societatii civile)

Despre certificate ORNISS  in materia puterii judecatoresti  (Certificate ORNISS )

Contestatie Sectia pentru procurori  (Cerere Sectie procurori)  Raspuns (Raspuns Sectie)

Solicitare de clarificare catre Ministerul Muncii in legatura cu existenta cabinetului demnitarului in CSM ( Petitie MMFPS), Raspuns ( centru resurse juridice cabinet demnitari)